Verzuimmanagement: hoe voorkom je langdurig ziekteverzuim in je bedrijf?

11 juli 2025

Langdurig ziekteverzuim kost werkgevers niet alleen veel geld, maar het heeft ook impact op de werkdruk, teamdynamiek en continuïteit. Helaas komt langdurig verzuim nog te vaak voor binnen organisaties.

Er is echter een oplossing voor, namelijk: actief en preventief inspelen op verzuimmanagement. In deze blog lees je alles over wat verzuimmanagement precies is, waarom het zo belangrijk is, en hoe jij langdurig verzuim binnen jouw organisatie kunt voorkomen.


Verzuimmanagement - wat is het eigenlijk?

Verzuimmanagement is de hele rompslomp van een ziekmelding binnen een organisatie; denk hierbij aan alle maatregelen die getroffen moeten worden, hoe de processen zijn ingericht en de gesprekken - dus het registreren van ziekmeldingen, contact houden met zieke medewerkers, begeleiden van re-integratie en - minstens zo belangrijk - het voorkomen van verzuim. Goed verzuimmanagement begint dus niet pas als iemand uitvalt, maar al ruim daarvoor.


De gevolgen van langdurig verzuim

De kosten kunnen flink oplopen bij één ziekmelding - kosten die je liever niet wilt maken. Een zieke medewerker kost al snel €250 tot €400 per dag, afhankelijk van de sector en het salaris van de medewerker. Bij langdurig verzuim lopen de kosten op in de tienduizenden euro’s per jaar. Daarnaast zorgt het voor:

  • Extra werkdruk bij collega’s
  • Productiviteitsverlies
  • Minder betrokkenheid in het team
  • Administratieve belasting
  • Juridische en arbo technische verplichtingen

7 tips om langdurig ziekteverzuim te voorkomen

Gelukkig kun je als werkgever veel doen om langdurig verzuim te beperken. Hieronder de belangrijkste stappen:


1. Zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving

Fysieke belasting, lawaai, onveilige situaties of slechte ergonomie zijn veelvoorkomende oorzaken van verzuim. Laat periodiek een RI&E uitvoeren en los knelpunten actief op.


2. Train leidinggevenden op signaleren en gesprekken voeren

Veel medewerkers lopen te lang door met klachten. Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het tijdig signaleren van stress, overbelasting of motivatieproblemen.


3. Voer regelmatig preventieve gesprekken

Wacht niet tot een medewerker uitvalt. Plan bijvoorbeeld een jaarlijks vitaliteitsgesprek om werkdruk, privé balans en welzijn bespreekbaar te maken. Dit gesprek kan heel laagdrempelig zijn om te checken hoe het gaat met de medewerker. 


4. Zorg voor een duidelijke verzuimprocedure

Zet helder op papier hoe en wanneer medewerkers zich ziek melden, wat er van hen verwacht wordt tijdens verzuim en wanneer contactmomenten plaatsvinden. Dit kun je opnemen in het personeelshandboek. 


5. Bied ruimte voor flexibiliteit en maatwerk

Een medewerker met een burn-outklacht vraagt iets anders dan iemand met een gebroken arm. Kijk per situatie wat haalbaar is in belastbaarheid en opbouw.


6. Investeer in vitaliteit en werkplezier

Preventie begint bij gezonde, gemotiveerde medewerkers. Denk aan vitaliteitsprogramma’s, coaching, gezonde lunch, sportregelingen of aandacht voor mentale gezondheid.


7. Werk samen met een deskundige arbodienstverlener

Een goede arbodienst helpt bij het opstellen van een verzuimbeleid, verzuimbegeleiding, casemanagement en preventieve maatregelen. YOUR NEXT ARBO ondersteunt je hierin volledig.


‘Verzuim voorkomen is beter dan genezen’

Langdurig verzuim voorkom je niet zomaar. Het vraagt om een duidelijke aanpak, continue aandacht en goede samenwerking tussen HR, leidinggevenden en de arbodienst. Met een helder beleid en een actieve houding houd je je team gezond, beperk je uitval en bespaar je onnodige kosten.


Hulp nodig bij verzuimmanagement?

Bij YOUR NEXT ARBO helpen we organisaties met het opzetten en uitvoeren van effectief verzuimbeleid en neem je automatisch deel aan het jaarlijkse preventieprogramma. Van casemanagement en begeleiding tot preventie en training. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.


11 juli 2025
Als werkgever of HR-medewerker wil je grip houden op verzuim en voldoen aan alle wettelijke verplichtingen. Een belangrijk, maar vaak onderschat onderdeel van het verzuimbeleid is het gebruik van wachtdagen bij ziekte.
30 juni 2025
Vanaf 1 juli 2025 wordt de Tegemoetkomingsregeling Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB) uitgebreid met drie extra beroepsziekten.
23 juni 2025
Vanaf 1 september 2025 wordt de maatregel ‘vereenvoudigde WIA-claimbeoordeling zonder inzet van een verzekeringsarts’ opnieuw ingevoerd.
door duda-wsm 12 mei 2025
Vrijwel elk bedrijf heeft werknemers in dienst die onder de no-riskpolis vallen. Voor deze werknemers kan compensatie aangevraagd worden bij het UWV bij ziekte.
door duda-wsm 18 maart 2025
Afschaffing compensatie transitievergoeding: grote financiële impact voor middelgrote en grote werkgevers